fbpx
Milan Vugdragović

Milan Vugdragović

4 faktora koja mogu uticati na posete vašem sajtu

4 faktora koja mogu uticati na povećanje poseta vašem blogu

Ako na svom blogu imate manje poseta nego što bi ste želeli (mada koliko god imali, realno nikad nije dosta 😊 ), onda svakako treba razmotriti sve moguće načine kako bi ste povećali posećenost. Ispod možete pronaći 4 faktora koja znatno utiču na to koliko će sadržaj na blogu biti atraktivan čitaocu i dobro optimizovan i promovisan. Razmislite šta biste od dole navedenih načina mogli da primenite na svom slučaju…

Izgled i format teksta

Deljenje teksta na manje delove je dobra strategija za bolju čitanost bloga. Doprinosi iluziji da je manje teksta za čitanje. Nekoliko kraćih pasusa (60-70 reči svaki) izgleda svakako preglednije nego jedan ogroman pasus od 200 i više reči.

Takođe, jedan od interesantnijih načina da tekst izgleda manji je da se blog post podeli na više stranica (zavisno od izvorne dužine teksta ali ako je tekst ozbiljno dugačak, možda i treba razmisliti o tome) i da se sa dodatim dugmetom „Pročitajte više“ ili „sledeća stranica“ čitalac prebaci na novo poglavlje teksta. Ova tehnika drastično smanjuje „bounce“ i dovodi do boljeg rangiranja stranice.

Procenat SEO optimizacije posta

Takozvana „On Page“ SEO optimizacija je svakako jedna od najvažnijih tehnika za bolje pozicioniranje posta. Ovo su neke stavke o kojima treba posebno voditi računa kad pišete post…

• Trudite se da sadržaj posta bude zaista relevantan za vašu publiku
• Gledajte da vaš post bude dugačak bar 300 reči ali poželjno je što više… 500+
• Istražite ključne reči za svaki post, ako je moguće pišite namenske tekstove za svaku istraženu ključnu reč
• Postavite meta tagove i opise na svakoj stranici
• Trudite se da slike koje prate post budu što manje kako bi se stranica brže učitavala

4 faktora

Način promocije novog posta

Iskoristite sve besplatne načine promocije posta. To znači da uvek podelite novi post na socijalnim mrežama, gde god imate nalog (Facebook, Twitter,…) a gde nemate, otvorite i krenite da gradite zajednicu. Isto tako, jako efikasan način promocije je i slanje newsletter-a vašoj mailing listi.

Isto tako, manji trošak na Facebook reklamu koja će ispromovisati vaš post je takođe nešto što se preporučuje. Moja preporuka svakako ide na fokus promocije novog posta na socijalnim mrežama jer, iz iskustva, sa promocijom na mrežama dobijate najviše.

Kako koristiti vizuale

Najčešće, svi koristimo besplatne slike sa raznih Stock sajtova (Pexels, Pexabay, Shutterstock…). Pokušajte da se distancirate od ovih slika koliko god je to moguće, ili bar od onih najpopularnijih slika koje se masovno koriste u postovima. Pokušajte da bar, koristeći besplatne alate poput Canva-e, napravite nešto što će biti baš vaše. Još bolje će biti ako iskoristite neke od svojih fotografija ili video zapisa koji prate tekst.

Svi gore navedeni načini mogu direktno da utiču performanse posta a samim tim i celog sajta. Takođe vam savetujem da na svako deljenje, lajk ili komentar reagujete odnosno odgovarate kako bi ste postigli bolji „engagement“ i bliže se povezali sa vašim čitaocima.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top