fbpx
Milan Vugdragović

Milan Vugdragović

Kako pravilno odabrati domen odnosno ime vašeg novog sajta

Šta je to uopšte domen?

Domen je ime po kome će se vaš novi websajt prepoznavati na internetu. To je jedinstvena adresa vašeg sajta na internetu i biće vaša sve dok uredno plaćate godišnji zakup te adrese. Onaj korisnik ko zna ime vašeg sajta, biće u prilici da jednostavno ukuca adresu tj URL u web browser (web pretraživač – Chrome, FireFox, Internet Explorer, Edge, itd) i biće odveden pravo na vaš sajt. Ostali koji nemaju vašu internet adresu, mogu pronaći sajt putem dobro poznatih pretraživača (Google, Bing, itd).

Struktura imena vašeg novog sajta

Domen

  • Prefiks – internet protokol vašeg domena (http: – standard, https: – secured, sigurna veza)
  • Poddomen – treći nivo domena imena vašeg sajta (skraćenica od World Wide Web)
  • Ime – drugi nivo domena websajta, ovo je ime koje vi birate prilikom registracije domena
  • Ekstenzija – glavni domenski nivo, najčešće se bira COM ali inače je izbor vrlo šarolik. Više o tome u daljem tekstu.

 

Kako pravilno odabrati

Izbor najboljeg domenskog imena za vaš sajt je krucijalan za vaš posao i vaše predstavljanje na internetu. Ako izaberete pogrešno domensko ime, kasnije može da bude ozbiljan problem ukoliko poželite da ga promenite jer rizikujete da srozate vaš brend a takođe srozavate i rank vašeg sajta na web pretraživačima kao što je Google. Zato je jako važno da izaberete pravo ime za vaš brend na samom početku. U ovom postu ću podeliti sa vama sve potrebne alate i trikove koji su vam potrebni kako bi ste pravilno odabrali ime svoj sajta i registrovali svoj domen po najpovoljnijim uslovima.

Kada krećete sa svojim sajtom, izbor samog imena sajta ume da bude itekako stresan korak iz bar 2 razloga… Prvo, sva najpoznatija i najlakša imena su već zauzeta ili imaju status “Top domena” pa su ili nedostupna ili se prodaju po basnoslovnim cenama i drugo… kao što gore rekoh, ne želite da napravite grešku na samom početku… Iz tog razloga pred vama je 7 smernica kojih bi trebalo da se držite prilikom izbora imena.

I – Izaberite .com domen

Danas na raspolaganju postoji još mnogo različitih domena. Osim prvobitnih .com, .net i .org danas postoje ekstenzije kao što su .ninja, .pizza, .photography pa čak i .blog. Ja uvek preporučujem da se izabere .com domen. Iako može da bude interesantno da izaberete neki od specifičnih domena zbog mogućeg interesovanja sa imenom koje izaberete, .com je ipak i dalje najkredibilniji i najrasprostranjeniji domen. Ljudima ovi novi domeni uglavnom ne ulivaju poverenje..COM domeni se najlakše i pamte i najčešće dodaju imenu bez da osoba previše razmišlja o tome. Mnogi korisnici, pogotovo oni koji su manje tehnički potkovani, automatski će kucati “.com” na kraju svakog sajta bez da razmišljaju previše o tome. Po meni to isto važi i za lokalne domene država (.rs, .hr, .me…). Osim ukoliko striktno ne pravite sajt za neki vaš mali lokalni biznis (na primer, lokalni frizerski salon), najbolje je da se držite .com domena. Da ne pominjem da “tastature” današnjih pametnih telefona automatski imaju predefinisano .com dugme. Google uvek daje prednost lokalnim domenima pa sam zato i rekao da su ovi domeni (na primer, .RS) dobri za lokalne ponude. Ali, ako imate nameru da posetioce imate i van svoje zemlje, obavezno zakupite .com domen.

II – Koristite ključne reči

Ključne reči igraju jako važnu ulogu u imenu vašeg domena. Koristeći ključne reči kao domensko ime, govorite pretraživačima (Google, Bing,…) a i potencijalnim posetiocima o čemu se radi na vašem web sajtu. Zajedno sa kvalitetnim sadržajem i dobrim korisničkim iskustvima, ključne reči u vašem domenu mogu da vam znatno pomognu u dostizanju boljih rezultata na Google pretragama. Jako je teško naći dobro ime sa potrebnim ključnim rečima a da nije već zauzeto. Morate biti dosta kreativni i kombinovati ključne reči sa drugim rečima kako bi se ime vašeg websajta dobro istaklo. Najpoznatiji sajtovi za pretragu ključnih reči kako bi ste dobili informaciju koja ključna reč se koliko traži, su Semrush and KWFinder.

III – Neka ime bude što kraće

Ključne reči jesu važne ali nemojte preterivati sa dužinom imena. Ipak je bolje imati ime sajta koje je kratko i lako se pamti.Neka preporuka stoji da ime sajta ne bi trebalo da bude duže od 15 karaktera. Duža imena se teže pamte. Korisnici često ne vole da kucaju dugačka imena sajta, pogotovo na telefonima pa bi i to mogao da bude razlog opadanja saobraćaja ka vašem sajtu.

IV – Izaberite lako izgovorljivo ime

Kada nekom usmeno dajete ime sajta, gledajte da ne bude sastavljen od slova koja kad se zajedno izgovore mogu da se različito “čuju”. Testirajte svoje novo ime naglas pa čak se i snimite dok ga izgovarate, ako treba. Tako ćete biti sigurni da će svako ko čuje ime vašeg sajta, zaista dobro i da ga otkuca.

V – Potrudite se da bude jedinstveno i da se može lako brendirati

Ime vašeg sajta mora da bude jedinstveno tako da se istakne kod vaših posetilaca. Dobro je malo proučiti uvek i konkurenciju i videti kako su oni nazvali svoje sajtove. Takođe, dobro je izabrati i ime koje se, na neki način, može lako izbrendirati. Na primer… “sony.com” je mnogo bolje nego da se sajt zove “velikitelevizoruboji.com” 🙂

VI – Izbegavajte znak “-” u nazivu

Nikad ne kreirajte ime sajta sa znakom “-” u imenu. U internet svetu, taj znak često označava sumnjive sajtove a sa time ne želite da vas povežu. Osim toga, sajtove sa tim znakom u imenom, vrlo često korisnici pogrešno upišu. Ako koristite ime domena sa crticom, a sličan sajt bez crtice već postoji, vrlo je moguće da će potencijalni posetilac greškom završiti na kraju kod vaše konkurencije.

VII – Nemojte ime kreirati suviše usko stručno

Pametno je kreirati ime sajta koje je vezano za ono čime se baš bavite zato što posetiocima govori šta mogu da pronađu na vašem sajtu. Ali nemojte previše ni limitirati svoje opcije ovde. Na primer, neki reiki učitelj može staviti sajt tipa “reikisalon.com” ali šta ako tokom svog razvojnog puta krenete da širite svoja interesovanja i posao i na primer postanete NLP trener? U tom slučaju, ako neko naiđe na sajt tipa “reikisalon.com” a treba mu NLP, neće možda ni krenuti na vaš sajt. Prebacivanje vašeg sajta na novi domen može biti dosta mučan proces a isto tako dovodi do toga da ćete izgubiti svoj položaj na pretraživačima a samim tim i veliku količinu saobraćaja, ukoliko to ne uradite na pravi način.

Jako je bitno da ove smernice imate na umu na početku i da ih se držite što je više moguće . Jedino tako ćete sigurno dobro izabrati ime za vaš novi sajt.


Gde je najbolje registrovati domen

Postoji na stotine prodavaca i preprodavaca domena na internetu. Jako je bitno pametno izabrati, zato što kasnije prebacivanje domena nije baš tako lak zadatak za ljude koji nisu tehnički potkovani.

Cene .com domena variraju od nekih 9$ pa sve do 24$. Govorim o regularnim domenima. Imena koja su jako popularna su najčešće već u vlasništvu preprodavaca koji ih prodaju za basnoslovne sume novca (od 100$ pa do nekoliko hiljada pa i desetina hiljada dolara). Cene .rs domena su nešto višlje i kreću se u proseku oko 20 evra mada se na akcijama često mogu naći i nešto jeftinije.

Do novog domena možete doći na par načina… jedan je da izaberete hosting kompanije koje daju gratis prvu godinu zakupa domena uz kupljeni hosting, a drugi načine je da, naravno, kupite samo domen.

Besplatno ime domena uz hosting

Većina hosting kompanija takođe nudi i besplatnu registraciju domena ako kod njih i postavite sajt, tj, kupite hosting. Ukoliko planirate da krenete sa novim sajtom, apsolutna preporuka je da kupovinu domena napravite na nekom od ovih mesta koji ga nude besplatno uz kupljen hosting paket.

Evo par preporuka:

GreenGeeks – po meni jedan od najboljih hosting provajdera… odlične cene hostinga uz besplatan domen… mi hostujemo naše sajtove na ovom provajderu
Bluehost – jedan od najstarijih hosting provajdera i zvanično preporučen hosting provajder od strane samog WordPress-a.
iPage – Trenutno “vrti” preko milion websajtova na svojim serverima i jedan od, svakako, najpovoljnijih hosting provajdera u svetu. Cene već od 2$ mesečno + besplatan domen.

Važno je napomenuti da većina hosting provajdera nudi besplatne domene samo za prvu godinu registracije. Nakon prve godine, obnavljanje domena najčešće košta oko 14$ godišnje.

Mnogi korisnici iskoriste ovu priliku i uzmu hosting sa besplatnim domenom a kasnije se prebace na jeftinijeg domen prodavca da bi uštedeli nešto sitno. Ako tako nešto i vi poželite da uradite, mi vam možemo pomoći naknadno sa podešavanjem samog sajta.

Najpopularniji domen prodavci

GoDaddy – GoDaddy je svakako najpoznatiji i najpopularniji domen prodavac. Oni upravljaju sa preko 60 miliona imena sajtova na svetu i imaju preko 14 miliona klijenata. Oni takođe imaju svoje hosting planove ali su realno skuplji od ostalih.

NameCheap – još jedan popularni prodavac domena (domain registar) koji nudi odlične uslove registracije domena i jedan od najjeftinijih pružaoca ove usluge na svetu.

Plus hosting – odlična prilika ako želite da kupite .rs ili neki sličan lokalni domen (co.rs, in.rs i slično). Cena za prvu godinu kod ovog hosting provajdera je nešto malo preko 1600 dinara.

Zapamtite, dobro je iskoristiti ponudu hosting + besplatan domen ali to ne znači da domen i hosting obavezno morate uzeti u istoj kompaniji. To uopšte nije bitno a mi, naravno, možemo da vam pomognemo oko potrebnih podešavanja.

Zaključak

“Web sajt po meri” je tu da napravi sajt za vas baš po vašoj meri. Ali registracija domena i hostinga je nešto što vi možete da uradite. Ali s obzirom da ste došli kod nas kako bi vam kreirali sajt, a ne osećate se sigurno u ovoj internet trgovini, mi vam nudimo besplatnu asistenciju u rešavanju ovog vrlo bitnog pitanja. Bukvalno ćemo vas “voditi za ruku” kako bi se što brže i sigurnije završio ceo proces. Isto tako, pogledajte naše cene i izaberite neki od paketa koji u sebi sadrže domen i hosting i time potpuno skinite brigu sa svojih leđa. Sarađujemo sa nekim od najboljih hosting kompanija kod nas i u svetu i u prilici smo da vam ponudimo najoptimalnije rešenje za vaš novac po potpuno istoj ceni kao i da sami kupujete. Jedino što ovde sve odradimo za vas. Takođe, ako želite saznati više o tome šta je tačno domen a šta hosting, tj, detaljno objašnjenje i razliku između ova 2 pojma, pročitajte ovaj moj tekst na blogu.

Ako vam se dopada ovaj članak, molimo vas da budete slobodni i podelite ga sa vašim prijateljima i poznanicima. Takođe nas možete naći i na našoj Facebook stranici.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top