fbpx

Kako početi?

Tehnički preduslovi za web sajt

Da bi se kreirao i podigao jedan sajt, potrebno je prvo uraditi 2 stvari:

1. Naći i kupiti domen (ime sajta, primer: www.imesajta.com) – ovde možemo da vam pomognemo u izboru
2. Kupiti hosting, odnosno mesto na iznajmljenom serveru gde će fizički stajati fajlovi i sav ostali materijal koji čini jedan sajt (naravno, ovo se radi ukoliko već nemate prethodno zakupljen domen i hosting).

Domen se može kupiti odvojeno i obično se cena kreće između 8$ i 15$. Moguće ga je zakupiti na više godina ali minimum je jedna godina. Detaljno objašnjenje šta je domen a šta hosting možete pročitati na našem blogu.

Izrada sajta
Korak 1:

S obzirom da je hosting takođe obavezna kupovina, najbolje je to uraditi zajedno zato što većina prodavaca uz kupovinu hostinga, besplatno daju jedan domen.
Hosting je moguće plaćati na mesečnom nivou ali to nije preporučljivo jer je cena za mesečno plaćanje obično duplo veća nego za godišnju članarinu a pritom se mora svakog meseca voditi računa da ne zakasnite jer nakon isteka pretplate, sajt automatski postaje nedostupan.

S obzirom da smo već dugo u ovom poslu, imamo priliku i da vam preporučimo nekoliko hosting provajdera koji trenutno imaju najbolji odnos ponude i cene.

Prva preporuka važi za sve one kojima je dovoljno da kupe hosting na kome je moguće postaviti samo jedan sajt. Ovo je trenutno optimalna ponuda za kupce iz Srbije jer se radi o domaćoj firmi i iz našeg iskustva nigde nećete naći jeftiniji a pritom hosting solidnog kvaliteta za dati novac.

Za cenu od oko 3000 dinara za prvu godinu zakupa (paket “Neutron”), možete postaviti jedan sajt i imate na raspolaganju neograničenu količinu prostora na disku. Novi .COM domen košta 1400 dinara a jako bitni SSL sertifikat o kome će malo niže biti više reči je uključen u cenu. Plaćanje se može izvršiti klasičnom uplatnicom, nekom od kartica banaka ili deviznom doznakom za uplate iz inostranstva.

Kompletnu ponudu ovog provajdera možete naći klikom na ovaj link ili klikom na sliku pored.

Takođe, osim ovog hosting provajdera, takođe za nešto malo više (ili manje, zavisno od paketa koji izaberete) novca, u prilici smo da vam preporučimo još jednog domaćeg hosting provajdera. U pitanju je „Super Hosting“ provajder koji trenutno ima sjajnu akciju. Osnovni paket kod ovog provajdera je „Start paket“ koji iznosi nešto manje od 2000 dinara godišnje a u ovu neverovatnu cenu je uključen čak i besplatan .RS domen za prvu godinu.

Naša topla preporuka ipak ide za drugi po redu hosting paket (SuperPro) gde dobijate za nešto manje od 3000 dinara mnogo više mesta na SSD disku kao i više serverskih resursa  što će doprineti značajno boljim performansama vašeg sajta.

Prilikom kupovine domena i hostinga, biraćete registraciju kao „Novi korisnik“ i prilikom popunjavanja vaših ličnih podataka, poslednja stavka koju unosite je „Imejl za tehnički kontakt“. U ovo polje vas molimo da unesete naš e-mail (office@websajtpomeri.com). Nakon registracije, mi ćemo na taj naš e-mail dobiti podatke za logovanje na sajt kako bi smo mogli da krenemo sa izradom vašeg sajta a i hosting provajder će na taj način znati da smo vas mi preporučili. I uz ove hosting pakete, dobijate besplatan SSL sertifikat.

Za bilo koji od ovih hosting provajder, plaćanje možete izvršiti u pošti, karticama, online banking-om ili naravno, preko firme.

Za kupce van Srbije kao i za korisnike koji cene komfor koji nudi mogućnost da imate hosting koji vas ni po čemu ne ograničava, trenutno najbolji odnos cene i kvaliteta predstavlja kupovina hostinga (i uz njega, besplatnog domena) na sajtu “GreenGeeks”.

Njihova trenutna cena za jednogodišnji zakup hostinga kao i domena koji ide uz hosting besplatno iznosi oko 110$. U ovu godišnju cenu je uračunat neograničen broj postavljenih websajtova, neograničen prostor na diskovima i sve ostalo što možete zamisliti bez ikakvog ograničenja. Ukoliko želite da kupite njihov Lite paket, onda ste ograničeni samo na 1 sajt ali je sve ostalo isto kao kod paketa “Pro” od 110$. Cena za Lite paket je oko 75$. Ukoliko zakupite domen i hosting za 2 ili 3 godine unapred, cene su drastično niže. Na primer, ako zakupite “Lite” paket na 3 godine, cena zakupa za sve 3 godine iznosi 116$ (odnosno ok 39$ godišnje) a ukoliko zakupite “Pro” paket, cena zakupa za 3 godine iznosi 215$ (oko 72$ godišnje). Ovako se zaista ostvaruju značajne uštede.

Naravno, uz oba paketa se dobija besplatno SSL sertifikat koji označava siguran pristup sajtu što je za pretraživače kao što su Google i Bing jako bitno jer od toga direktno zavisi pozicioniranje vašeg sajta na pretragama. Drugim rečima, ako nemate ovaj sertifikat na sajtu, jako teško će se sajt probiti na prve 2-3 stranice google pretrage. Ovaj SSL sertifikat ostali hosting provajderi (kao što je na primer čuveni godaddy.com) naplaćuju oko 60$ godišnje. Uz ovaj hosting od 70$ godišnje, greengeeks daje SSL sertifikat besplatno. Šta je tačno SSL sertifikat možete saznati na našem blogu.

Kupovinom ovog paketa, dobili ste hosting paket koji ima sve što vam ikada može zatrebati a za detalje, ako vas interesuju, nam se možete lično obratiti putem kontakt forme na našem sajtu pa ćemo vam detaljno obrazložiti prednosti.

Ovo što je gore napisano je obavezan prvi korak i bez toga sajt ne može da se napravi. To je nešto što Vi morate da kupite a ako do sada niste nikada kupovali na internetu ili se ne osećate sigurno s tim u vezi, to naravno možemo zajedno da uradimo. Za kupovinu vam je potrebna neka od Visa ili MasterCard kartica sa kojom može da se obavi plaćanje ili PayPal nalog. Ukoliko nemate mogućnosti za tu vrstu plaćanja, slobodno se javite pa ćemo to mi odraditi za vas.

Link na kome kupujete domen i hosting:


Korak 2:

Kada se kupi hosting i domen, prosledićete nam korisničko ime i šifru koju ste kreirali prilikom registracije, kako bi smo mi podigli WordPress platformu i postavili korisnike na sistem. Vi, kao vlasnik sajta i platforme, imaćete korisničko ime “Admin” sa kojim ćete pristupati platformi i dodavati sadržaj po vašoj želji. Ja ću, prilikom prvog logovanja, kreirati novog korisnika na platformi, npr “Editor” i sa tim korisničkim imenom ćemo pristupati sajtu i raditi na kreiranju sadržaja. Nakon kreiranja našeg korisničkog imena, Vi ćete promeniti (ako treba uz našu pomoć) šifru na hosting provajderu i na samoj WordPress platformi kako mi ne bi mogli više da pristupamo sajtu sa vašim podacima. Od tada sajtu pristupamo samo sa našim privremenim korisničkim imenom a time ćete na samoj platformi tačno videti koji sadržaj smo mi kreirali a koji vi. Na taj način se izbegavaju kasniji eventualni nesporazumi, iako ih nikada ranije nije ni bilo :-).

Korak 3 – kreiranje sajta:

To je već naš deo posla. Vi, kao korisnik, ste u obavezi da nam dostavite sav materijal koji je potrebno da bude na sajtu što se odnosi na ilustracije, fotografije, tekstove i slično. Ukoliko fotografija zahteva dodatnu obradu, prvih 10 obrada je ukjučeno u cenu (od paketa Standard pa na dalje). 

Korak 4 –  Tehničko održavanje sajta (opcija):

Jednom kad se sajt kompletno završi i izvrši primopredaja, sama WordPress platforma zahteva održavanje elemenata sajta (nadogradnja izabrane teme za sajt, plug-inova, nadogradnja WordPress verzija i sl.). Redovno ažuriranje sistema je izuzetno poželjno iz raznih razloga ali jedan od najvećih je redovna optimizacija sajta. Naime, ukoliko Google “vidi” da se sajt ne održava “up to date”, on smatra da je sajt napušten i polako srozava položaj sajta na pretrazi. Kad god Google “vidi” da je sajt sveže nadograđen, on “smatra” da je sajt aktivan i onda ga uzima u obzir na svojim pretragama. Drugi bitan razlog redovnog ažuriranja sistema je redovno ispravljanje bug-ova i ostalih potencijalnih grešaka na plug-in-ovima, sastavnim delovima sajta kao i njihovo unapređivanje za komforniji rad sajta.

Sve ovo jako utiče na “vidljivost” sajta na internet pretraživačima i jako je poželjno redovno raditi ažuriranje sistema. Naravno, ovo apsolutno sve možete raditi i vi i ja ću vam, naravno, pokazati kako se to radi. Ali, ako želite da ne razmišljate o tome i da ne brinete o samoj funkcionalnosti sajta, ovo je nešto što možete poveriti nama.

Korak 5 – Održavanje sadržaja sajta (opcija)

(ukoliko to ne želite sami da radite i nakon obuke koja je uključena u cenu sajta):

Ova opcija podrazumeva dodavanje novih stranica na sajt, obradu fotografija za nove stranice, ubacivanje teksta i ostalog zahtevanog sadržaja na sajt nakon primopredaje sajta vlasniku.

Dodatne informacije:

Za kreiranje wordpress sajta, obično se koriste unapred predefinisane WordPress teme. Mi ćemo u skladu sa vašom željom pripremiti nekoliko varijanti sajta koje ćemo kreirati i nakon vašeg konačnog izbora, krenuće se u konačnu izradu sajta. WordPress teme su besplatne ali te besplatne teme imaju, zavisno od teme do teme, ograničenja koja se nekad mogu prevazići a nekad ne. Ukoliko postoji tema koja vam se posebno sviđa i koju želite na sajtu a ne može se prilagoditi na način koji vi zahtevate, imate mogućnost da kupite temu koju želite direktno od wordpress kreatora tema. Uobičajena cena za teme je oko 50€. Kupovinom teme postajete njen trajni vlasnik i najčešće je možete koristiti na više sajtova ako vam bude bilo potrebno. Napominjem da velika većina naših klijenata koristi besplatne teme bez ikakvih problema tako da pretpostavljam da vam ovo neće trebati ali je ovo informacija koju bi trebalo da imate.

O našoj ponudi, cenama i načinu plaćanja možete saznati ovde.

Ukoliko vam naši uslovi odgovaraju ili želite da dobijete više informacija, sa nama možete stupiti u kontakt na jedan od načina koji se nalazi na našoj kontakt strani.

Izrada sajta

neki od naših klijenta

Pogledajte portfolio sajtova koje smo radili u poslednje vreme… 

Scroll to Top