fbpx
Milan Vugdragović

Milan Vugdragović

Zašto vaš novi websajt ne bi trebalo da bude na besplatnom hostingu

Ideja da ne morate da platite hosting za svoj websajt je primamljiva, to ne sporim. Internet je pun ponuda koje nude besplatan hosting za vaš websajt a neki čak i za vaše WordPress sajtove. Da li ste se nekada zapitali u čemu je caka? Zašto svi onda ne koriste besplatni hosting? U ovom postu ću pokušati da vam objasnim zašto je hostovanje sajta na besplatnim hostinzima izuzetno loša ideja i nešto što bi trebalo da izbegavate po svaku cenu.

Mnogi početnici koji kreću sa svojim novim websajtom žele da smanje svoje troškove na najmanju moguću meru i to je sasvim razumljivo. Ako ukucate u Google pretragu “free website” ili “besplatan sajt”, pojaviće vam se gomila rezultata sa ponudama za besplatni hosting. Naravno, ideja da dobijete svoj websajt i hosting za džabe je primamljiva, to sam već rekao gore. Sve je lepo dok vas stvarnost ne razbudi i vidite šta ste u stvari dobili. Jednom kad se registrujete za tzv “besplatnu uslugu” počinjete polako da otkrivate razna ograničenja i manjkavosti velike većine takvih servisa da bi se na kraju ispostavilo da “ništa tu nije baš besplatno”. Ako razmišljate o tome da krenete sa besplatnim websajtom i hostingom, ja vam iskreno savetujem da ovog trenutka prestanete o tome da razmišljate.

Pročitajte razloge zbog čega je “besplatan websajt i hosting” uvek jako loša ideja.

 

– Sajtovi su izuzetno spori

Većina besplatnih hosting provajdera stavlja više stotina sajtova na svoje servere koji, naravno, imaju vrlo limitirane resurse koji se dele između svih hostovanih sajtova. To sve čini da će vaš sajt da se učitava izuzetno sporo. Spori sajtovi dovode do bežanja korisnika sa sajta što naravno dovodi do smanjenog saobraćaja ka sajtu.

– Neprofesionalne web adrese

Sajt vam se zove “mojposao.besplatnihosting.com”? Da li vam to zvuči profesionalno? Posetioci vašeg sajta i potencijalni klijenti neće vaš websajt uzimati za ozbiljno ako nemate čak ni svoje propisno domensko ime. Kada te kompanije koje nude besplatne hostinge pitate za lično domensko ime, tada vam najčešće traže za .com domen između 19$ i 25$ a nekad i više i to za domen koji obično košta od 10$ – 15$.

– Privremena usluga (Trial service) nije besplatna usluga

Za jedan ne mali broj “besplatnih” hosting provajdera često se ispostavi da nude, u stvari, “trial” verzije hostinga. Posle nekog vremena može da se desi da vam traže da platite hosting i to često više nego što zaista vredi. Ukoliko ste prilikom registracije kod tih firmi ostavili podatke sa svoje platne kartice, lako može da se desi da vam naplate hosting posle privremenog pristupa a da vas čak ni ne obaveste.

– Skriveni troškovi besplatnog hostinga

Kao i svaka druga firma, i besplatne hosting kompanije moraju da zarade neki novac. Neke od njih će pokušati da vam naplate dodatne usluge kao što su, čuvanje vaše biblioteke slika za sajt, e-mail naloge, FTP pristup i slično. U okviru plaćenih hostinga, ove usluge se podrazumevaju.

– Nije tako jednostavno migrirati sajt

Krenuli ste sa besplatnim hostingom, videli da vam ne odgovara i sada želite da prebacite websajt na plaćeni hosting? Nije problem… ali da li znate to da uradite? Takvi servis provajderi obično ne daju nikakve alate za migraciju sajta. Vrlo lako može da se desi da morate da unajmite nekog profesionalca koji će znati da prebaci vaš sajt sa jednog na drugi hosting. Ovo se na sreću može izbeći pametnim izborom novog hosting provajdera koji će vam u većini slučajeva besplatno migrirati sajt ako kupite kod njih plaćeni hosting.

– Na vašem sajtu se pojavljuju reklame koje nemaju nikakve veze sa vama

Mnogi besplatni hostinzi žive od reklama. Vi napravite sajt, dovedete publiku na vaš websajt ali provajder je taj koji vaš sajt “obogati” reklamama. Vrlo često su te reklama vrlo napadne i ružne i kvare celokupnu sliku posetiocu vašeg sajta. Ima čak slučajeva gde i konkurencija može da plati reklamu kod tog provajdera koji zatim reklamu za konkurentski sajt može bez problema da postavi na vaš sajt.

– Vaš sajt uvek može da bude ugašen, bez upozorenja

Uslovi i odredbe ugovora između vas i hosting kompanije, koji uzgred niko nikada ni ne čita, jasno navode da hosting kompanije u svakom trenutku može da ugasi ili obriše vas websajt bez ikakvog razloga. Ako ugase websajt, obično vam ne daju ni priliku da izvučete vaše podatke.

– Besplatne hosting kompanije takođe mogu da prestanu sa radom u bilo kom trenutku

Svaki hosting provajder koji nudi besplatne usluge u nekom trenutku može da shvati da mu se posao ne isplati i da zatvori svoje servere. U tom trenutku vi gubite vaš sajt bespovratno. Po uslovima i odredbama oni to mogu komotno da urade.

– Možete da izgubite adresu svog sajta

Naravno, ako kompanija odustane od svog posla, ne gubite samo podatke već gubite i ime svog sajta (mojposao.besplatnihosting.com) ako niste kupili svoj domen. Na žalost, većina korisnika besplatnih sajtova uvek svoj sajt stavljaju na poddomen hosting provajdera jer iz iskustva mogu da vam kažem da ko ne plati hosting, najčešće ne želi da plati ni domen. Taj poddomen ne možete ni da iskoristite na nekom drugom hosting provajderu niti imate mogućnost da taj poddomen redirektujete na neki vaš novi sajt.

– Mogu da prodaju vaše informacije

Nemojte zaboraviti, te kompanije moraju da zarade novac. Ako vi ne platite njima za uslugu, onda ste vi njihov proizvod. Takve kompanije uvek traže načine da zarade novac i da imaju koristi od vas. Bez problema mogu da prodaju vašu e-mail adresu trećim licima, lične informacije i vaše web adrese. Kao što sam već pominjao, po većini ugovora koje ne čitate kad se registrujete, oni to mogu da urade potpuno legalno.

– Ne postoje alati za izradu sajta ili su vrlo ograničeni

Za razliku od ozbiljnih hosting kompanija, besplatne hosting kompanije skoro nikad ne nude alate za izradu sajta ili ih nude sa vrlo ograničenim mogućnostima.

– Ograničen WordPress

Čak iako negde nađete da postavite svoj WordPress sajt na neki besplatni hosting, ti serveri jednostavno nemaju dovoljno resursa da ga pokrenu onako kako bi to zaista trebalo. Ne zaboravite, na tom istom besplatnom serveru se nalazi ko zna još koliko sajtova koji dele te iste resurse sa vama. A vi nemate zagarantovane resurse na tom serveru za razliku od plaćenih hostinga.

– Opasnost od Malware-a

Besplatni hosting provajderi često i služe za “rasturanje” raznih malware programa. To je moguće najčešće zahvaljujući jeftinim ili besplatnim sigurnosnim rešenjima koja danas jednostavno nisu dovoljna za zaštitu vašeg sajta. To može drastično da uruši reputaciju vašeg sajta.

– Ograničen protok (bandwidth)

Protok ili bandwidth je količina podataka koja se prebaci sa servera do browsera koji koristi vaš posetilac. To naravno košta i većina besplatnih sajtova ima vrlo ograničen protok.

– Malo mesta na diskovima

Kao što sam već pominjao, besplatne hosting kompanije smeštaju stotine sajtova na svojim serverima i ti sajtovi dele iste resurse. S obzirom da i diskovi imaju cenu, to naravno znači da će svako od njih pokušati da što više sajtova smesti na što manje prostora kako bi imali manji trošak. Iz tog razloga najčešće imate vrlo malo prostora na raspolaganju što se tokom vremena može ispostaviti kao vrlo veliki problem.

– Ranjivost na hakerske napade

Već sam pominjao da takve kompanije uglavnom koriste loša sigurnosna rešenja i to sve sajtove na tim serverima čini izuzetno ranjivim na napade hakera. Ako vaš sajt bude hakovan, jako je teško povratiti ga nazad iz prostog razloga što besplatni hostinzi vrlo retko daju mogućnost sigurnosnog bekapa vašeg sajta i vrlo limitirani pristup vašim fajlovima.

– Nema bekapa

Prosto… ne postoji besplatni hosting provajder koji će da vam ovu uslugu nudi. Oni ne bekapuju vaše podatke i ako se nešto dogodi vašem sajtu, ne postoji način da povratite podatke.

– Vrlo limitirane mogućnosti dizajna

Kad imate plaćeni webhosting, imate pristup hiljadama tema za vaš WordPress sajt. Besplatni hostinzi najčešće nude samo nekoliko verzija ili zastarelih tema ili tema koje ne izgledaju ni malo privlačno i moderno.

– Nema korisničke podrške

Ovi hosting provajderi ne nude ovu izuzetno bitnu uslugu svojim korisnicima. Sami morate da postavite sajt i sve što budete radili na njemu ili bude bilo potrebno morate sami da radite. Ne očekujte nikakvu pomoć jer osoblja za podršku jednostavno nema.

– Ne možete na svom sajtu da postavite reklame kako bi ste generisali dodatni prihod

Iako besplatni hosting provajder može i hoće da postavi reklamu na vašem sajtu, vi to pravo nemate. Nećete moći da koristite Affiliate linkove kao ni Google AdSense reklame.

– Nema statistike niti pristojne analitike

Kod svih plaćenih hosting provajdera, vi ćete potpuno besplatno dobijati analitiku poseta vašem sajtu. Isto tako možete bez problema instalirati Google Analytics ili bilo koji drugi program za analizu sajta. Na besplatnim sajtovima to nije moguće Oni vam najčešće neće dozvoliti ni da instalirate Google Analytics jer obično je tu već neki njihov predefinisan kod za analitiku.

– Bićete zatrpavani promotivnim ponudama

Ne zaboravite… ove kompanije isto tako moraju da zarade novac… Konstantno će vas zatrpavati raznim promotivnim ponudama. I kao što sam već rekao, bez problema mogu da prodaju vašu mail adresu u iste svrhe.

– Ne možete imati poslovni mail

Prosto, ne možete kreirati mail sa imenom vaše kompanije. To znači da morate da nastavite da koristite Gmail ili Yahoo mail što naravno takođe ne izgleda profesionalno.

I konačno… investiranje u besplatni sajt i hosting jednostavno nije mudra odluka…

websajt

Ako zaista imate ozbiljne namere sa vašim sajtom nemojte nikada da pokušate sa besplatnim alternativama. Radi se jednostavno o nepouzdanim, nesigurnim, teškim i vrlo limitiranim rešenjima koje samo na prvi pogled donose uštedu. Moj savet je da ovakve hostinge ne koristite čak ni ako nameravate samo da učite da napravite sajt. Nije vredno…

Šta je alternativa?

Naravno, jedina alternativa za ovu uslugu je plaćeni hosting i po meni to apsolutno nema nikakvu alternativu. Mi sarađujemo sa više hosting kompanija i koga god da izaberete nećete pogrešiti.
Za najjednostavnija i najjeftinija rešenja, pogotovo ako ste sa Balkana, moja topla preporuka ide ka “Plus hosting” kompaniji. Serveri se nalaze kod nas, pristup sajtu je brz i lak. Svi paketi osim početnog, više nego dovoljno mesta na diskovima za vaš sajt i više nego pristojan bandwith za početak. Podrška je na vrhunskom nivou a i mi smo tu za sve vas kojima ćemo praviti sajt da pomognemo.

Za sve koji žele nešto više naša preporuka ide i kompanijama GreenGeeks i OblakHost. Ako vam je tržište ceo svet, onda vam preporučujemo neku od ovih kompanija.

Ako ne želite da platite hosting jer samo želite da učite, bolje rešenje od besplatnih hosting provajdera je postavljanje sajta na vašem ličnom računaru a tome ću pisati uskoro u posebnom postu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top