fbpx
Milan Vugdragović

Milan Vugdragović

Zašto WordPress sajt

Zašto bi sajt rađen na WordPress platformi trebalo da bude vaš izbor

Kao što ste već videli na našem sajtu, mi nudimo izradu sajta na WordPress platformi. U ovom tekstu ću pokušati da vam ukažem na sve prednosti koje ova platforma pruža kao i na razloge zbog koji bi ste trebalo da se odlučite baš za sajt rađen u WordPress-u.

Prvobitno, WordPress je smatran samo za dobru bloging platformu. Tokom godina, ova platforma je evoluirala u moćni alat za izradu sajtova, svih mogućih kategorija.

Najveća prednost WordPress-a je jednostavnost upotrebe i fleksibilnost da se pomoću ovog alata napravi sajt za šta god da vam je potreban. To je inače i glavni razlog zašto je WordPress toliko popularan. Prema nekim poslednjim istraživanjima, preko 30% svih postojećih sajtova na internetu je izrađeno u WordPress-u.wordpress

Zahvaljujući ogromnim mogućnostima, neki veoma veliki brendovi takođe koriste WordPress a među njima se ističu magazin “Times”, “New Yorker”, “Disney”, “Sony” i tako dalje…

WordPress kao platforma je besplatan alat. To mu je jedna od najjačih preporuka. Kod ovog alata ne postoji nikakva “kvaka” zašto je besplatan, ne postoji “Pro” verzija koja se plaća i slično… U pitanju je takozvani “Open source project” ili “projekat otvorenog koda”… drugim rečima, ne postoji jedan vlasnik ovog softvera… WordPress je razvijen od strane desetine hiljada entuzijasta koji su dali doprinos razvoju ovog softvera što ga i čini jednim od najboljih softvera današnjice. Postoji naravno neko glavno jezgro developera koji rade na razvoju ovog projekta ali svako može da doprinese softveru svojim “zakrpama”, temama, prijavljivanjem grešaka timu i pomoći da se isprave i slično… Opširnije o ovoj temi i zašto je WordPress besplatan, pisaću u nekom narednom postu.

Iako je sam WordPress besplatan, da bi ste ga postavili potrebno je da imate svoje domensko ime i hosting provajdera.

Druga bitna karakteristika WordPress-a je i njegova laka prilagodljivost vašim potrebama uz pomoć unapred predefinisanih besplatnih i premium tema i dodataka (plugins). Ogroman broj ljudi koji koriste WordPress nisu ni web dizajneri ni programeri. Čak šta više, mnogi naprave svoj prvi WordPress sajt bez ikakvog predznanja o sajtovima uz besplatne kurseve koje možete pronaći svuda na internetu. Naravno, i ovde postoje neke cake za koje je jednostavno potrebno više vremena i posvećenosti da bi ste ih “provalili” ali je moguće. Za sve vas koji nemate smisla za sve ovo ili nemate vremena da se time bavite, mi smo tu. Pogledajte našu ponudu i neke od sajtova koje smo radili pa nam se javite kako bi smo krenuli u izradu vašeg prvog sajta , potpuno prilagođenog vašim potrebama.

Kao što sam već rekao, WordPress dolazi sa hiljadama unapred predefinisanih tema sajta. Verujte da sigurno već postoji tema za svaku namenu sajta koja vam može pasti na pamet. Svaka od njih nam daje mogućnost da promenimo logo, boje sajta, sadržaj, da kreiramo prelepe galerije slika i da je prilagodimo vašim potrebama na najlepši i najoriginalniji način. Takođe, funkcionalnost sajta se menja dodavanjem različitih dodataka (plugin). Plugin-ovi su dodaci koje dodajemo na sajt kako bi smo mu povećali funkcionalnost pa tako sa njima mogu da se kreiraju online prodavnice, sajtovi sa članarinama i mnogo toga još.

Isto tako, vrlo često, WordPress sajtovi se rangiraju bolje na pretraživačima od ostalih tipova sajtova. Sam köd WordPress-a je pisan po svim visokim standardima što čini upravo to da takve sajtove Google i ostali pretraživači vole.

Po dizajnu, većina WordPress sajtova je tzv “SEO friendly” tj. vrlo se lako mogu optimizovati za pretraživače, pogotovo uz dodatnu upotrebu i odgovarajućih SEO plugin-ova.

WordPress dolazi i sa svojim internim menadžment sistemom. To nam omogućava da na vrlo lak i jednostavan način redovno nadograđujemo plugin-ove i teme sajta. WordPress nas takođe obaveštava kada je nova verzija samog WordPress-a aktuelna pa se odatle i to može nadograditi.

Kao što ste možda i videli u našem cenovniku, u našu osnovnu uslugu ulazi i obuka korisnika u osnovnom korišćenju WordPress-a kako bi vlasnik sajta mogao nakon izrade sajta (ako ne želi da mi održavamo sajt nakon predviđenog roka) mogao i sam da radi tehničko održavanje sajta i sam da dodaje nov sadržaj na sajt.

Sve ovo ne bi bilo toliko važno da nije još jedne karakteristike ove platforme. Sam WordPress se smatra veoma sigurnom platformom za vaš sajt. Naravno, kao što sam već ranije pisao, internet je pun zlonamernih korisnika koji jednostavno žele da “hakuju” što više sajtova. Ali uz malo dodatnog podešavanja koje mi obavljamo u sklopu izrade, vaš sajt postaje skoro neprobojna tvrđava za takve pokušaje.

Naravno, kao što se iz svega gore može zaključiti, sajt nije spreman samo za vaše tekstove. Mogu se dodavati i audio i video zapisi a uz pripadajuće funkcionalnosti, vaš sajt možete lako povezati i sa svim socijalnim mrežama.

I na kraju, nešto što svima a pogotovo početnicima najviše znači je cena. Samim tim što je WordPress platforma besplatna, ukupan trošak za sajt rađen preko ove tehnologije je višestruko niži od bilo kog “custom” sajta za koje morati angažovati programere.

Nadam se da sam ovim postom uspeo da vam približim glavne razloge zašto bi ovaj tip sajta trebalo da bude vaš prvi izbor. Ukoliko želite da nama poverite izradu vašeg prvog sajta, javite nam se putem nekog od kontakta sa naše kontakt strane.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top