fbpx
Milan Vugdragović

Milan Vugdragović

Kako da dođete do besplatnog sertifikata za vaš websajt

Kao što ste već možda primetili ili ste čitali moj prethodni post na temu SSL sertifikata, Google Chrome od skoro sve sajtove bez SSL sertifikata obeležava kao nesigurne (not secure). U ovom članku pokazaću vam kako da do SSL sertifikata dođete besplatno.

Kao što sam već pisao o tome, SSL sertifikat je sigurnosni protokol koji osigurava protok podataka između klijenta (browser-a) i vašeg web sajta. Svaki korisnik kada pristupa sajtu šalje određene informacije. Te informacije mogu biti, više manje beznačajne ali mogu biti i poverljive kao što su brojevi kreditnih kartica, podaci za logovanje ili čak i e-mail adresa.
Kada pristupate sajtu sa HTTP protokolom, ti podaci se teoretski i praktično mogu ukrasti. Tu nastupa SSL. Websajt koji koristi SSL u suštini poseduje SSL sertifikat koji je izdat od strane priznatih izdavaoca sertifikata. Taj sertifikat je verifikovan i obeležen u browser-u korisnika kao zeleni katančić i sajt ima prefiks HTTS.

 

 

Osim što osigurava sigurnost samih podataka, SSL sertifikat obezbeđuje veoma pozitivan utisak na korisnika vašeg sajta i time pojačavate snagu vašeg brenda kod posetilaca sajta. Osim toga, ako vaš websajt ne koristi SSL sertifikat, Google će svim vašim posetiocima pokazati da se nalaze na nesigurnom sajtu, što priznaćete nije baš prijatno i potencijalno vodi ka odlasku posetioca sa vašeg sajta.

 

 

Takođe, poslednja prednost, iako ne najmanje bitna je to da od skoro Google na svojim pretragama podiže sajtove koji imaju SSL ka vrhu pretrage i time pretragu čini mnogo relevantnijom korisnicima jer se posetioci prvo upućuju na sigurne sajtove. Svi sajtovi koji nemaju SSL, padaju u Google pretragama ili čak idu i na crne liste ako Google prepozna neki dodatni razlog za to. Više o tome sam pisao u prethodnom postu.

Koliko košta SSL sertifikat

Cena sertifikata zavisi od jednog do drugog sertifikactionog tela. Cena se obično kreće između 50€ i 200€. Ukoliko želite da koristite plaćeni sertifikat, naša preporuka ide na GoDaddy. To je jedan od najvećih svetskih prodavaca domena koji brine o više od 78 miliona domena.
Jednostavan SSL sertifikat za jedan sajt kod njih košta oko 70€ a za prvu godinu nude i popust pa se trenutno može proći i za 49€.

Kako doći do besplatnog sertifikata

Zbog cena sertifikata, mnogi vlasnici sajtova se teško odlučuju na kupovinu SSL sertifikata. To je dovelo do toga da mnogi sajtovi postaju nebezbedni u očima Google, iako to naravno nisu. Da ne govorimo o ranjivosti samih podataka na sajtovima.

Tu u pomoć priskače neprofitni projekat Let’s encypt koji je postao besplatno sertifikaciono telo. S obzirom na važnost samog projekta, vrlo brzo su zaradili podršku od većine glavnih kompanija kao što su Google Chrome, Facebook, Shopify, WordPress.com, Microsoft i tako dalje.Kako da dođete do besplatnog sertifikata

Ako želite da instalirate Let’s encrypt sertifikat, onda morate da posedujete ipak određeno znanje iz oblasti web programiranja. To ga čini prilično teškim za implementaciju za većinu početnika ili običnih korisnika.

Na sreću, većina ozbiljnijih hosting kompanija nudi ovaj besplatni sertifikat kao deo svoje ponude hosting paketa. Kada izaberete jedan od hosting planova, uz njega ćete dobiti besplatno i ovaj sertifikat. Ovo je naših par preporuka…

GreenGeeks (kompanija koju mi koristimo od skoro i koju smo između ostalog odabrali baš zbog SSL-a)
OblakHost – odličan domaći provajder sa serverima lociranim u Nemačkoj
Plus hosting – još jedan domaći hosting provajder sa izuzetno konkurentnim cenama

Ukoliko već imate hosting kod neke od ovih kompanija, onda je samo potrebno da aktivirate vaš besplatni SSL sertifikat sa vaše kontrolne table. Takođe, možete pitati i vašeg hosting provajder da to uradi za vas. Mi smo svoje sajtove prebacili sa GoDaddy-ja na GreenGeeks, između ostalog i iz ovog razloga. Aktivacija SSL-a od strane GreenGeeks-a je bukvalno trajala pola sata i nakon toga su svi sajtovi “pozeleneli” tako da naša preporuka apsolutno ide ka njima shodno našem odličnom iskustvu.

Ukoliko hosting kompanija gde se nalazi vaš sajt nema ovu opciju a ne želite da platite sertifikat, onda je naša topla preporuka da uradite upravo ovo što mi uradili – da prebacite sajt na neku od kompanija koje smo vam ovde preporučili. To je izuzetno lak proces a sve ove hosting kompanije će uraditi migraciju sajta za vas potpuno besplatno.

Kako god da je slučaj kod vas, od ove godine posedovanje SSL sertifikata više ne bi smelo da bude samo opcija za vas, već potreba kako bi ste svoj sajt održali kredibilnim.

A ako tek krećete sa novim sajtom, ovo je idealna prilika da pažljivo odaberete i na vreme se odlučite za hosting kompaniju koja vam daje najviše za uložen novac.

Ukoliko vam je potreban web sajt i uz njega tehnička podrška da napravite pravi izbor za domen i hosting i pri tome da vas kompletno vodimo kroz ceo proces, slobodno nam se javite na neki od opisanih načina na našoj kontakt strani kako bi smo započeli saradnju.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top