fbpx
Milan Vugdragović

Milan Vugdragović

Šta je to SSL sertifikat i zašto je on važan za vaš sajt

Da li vam je potreban SSL sertifikat

Odgovor na pitanje da li vam je potreban SSL sertifikat je jednostavno dati. Internet je fantastično mesto za promociju vas i vašeg posla zato što izuzetno olakšava vašim potencijalnim klijentima da vas pronađu. Na žalost, nisu samo klijenti oni koje može da interesuje vaš sajt. Postoje razni kriminalno nastrojeni pojedinci koji žele da dođu do podataka sa vašeg sajta kako bi zaradili na vama i time mogu da gurnu vaš posao u veliki rizik. Oni mogu to da urade tako što bi “presekli” komunikaciju između vas i vašeg klijenta i na taj način mogu da dođu do osetljivih podataka.
Na žalost, ovaj trend je u porastu i tokom 2018 godine i može biti zastrašujući ako niste sigurni kako da zaštitite svoj sajt i vašeg klijenta zajedno sa njim.

Na sreću, postoji rešenje koje ovo vrlo uspešno reguliše a zove se SSL enkripcija.

Od 2018 godine, Google je uveo jednu drastičnu promenu u tretiranju sajtova koja je direktno vezana za bezbednu komunikaciju korisnika sa vašim sajtom. Radi se o tome da je Google sve sajtove koji nemaju SSL sertifikat proglasio za nebezbedne i time je čak i dosta srozao njihov rang na rezultatima pretraga. Iz tog razloga sam došao na ideju da vam približim ovaj pojam i da vas upoznam sa načinom na koji možete svoj sajt učiniti bezbednim a sa time i bolje rangiranim na google pretragama. Ovo je izuzetno važno i ako imate već svoj sajt a možda još važnije ukoliko planirate u skorije vreme da krenete sa svojim novim sajtom kako bi ste na vreme sve stvari postavili na svoje mesto.

Zašto je važno da imate SSL sertifikat

SSL (Secure Socket Layer) je u stvari programski kod ili bolje rečeno, enkripcijski protokol koji celu sesiju odnosno, komunikaciju između pretraživača klijenta (browseri kao što su Chrome, FireFox, IE…) i vašeg web sajta čine kriptovanom odnosno nečitljivom za svakog ko pokuša da presretne te informacije. SSL sertifikat čini sve podatke neupotrebljivim za eventualnog kradljivca podataka a iskustvo korisnika u komunikaciji sa vašim sajtom čini ugodnijim i bezbednijim.

Od skoro, Chrome (od update-a 62), počinje da pokazuje upozorenje kada korisnik prilazi sajtu koji nema SSL sertifikat. Obaveštenje koje korisnik dobija je upozorenje da je sajt nebezbedan i jedini način da korisnik nastavi do sajta je da klikne na “Proceed” dugme koje je skriveno iza opcije “Advanced”.

SSL sertifikat

 

Na žalost, ovo može ozbiljno da utiče na stav prosečnog internet korisnika i velika je šansa da će nakon ovog upozorenja korisnik ugasiti browser i da neće nastaviti ka vašem sajtu. Na ovaj način ste možda upravo izgubili još jednog potencijalnog klijenta. Ako čak i nastavi dalje, na samom sajtu će stajati upozorenje da je sajt nebezbedan a dalje možete da pretpostavite sa koliko bi poverenja nastavio da pretražuje vaš sadržaj.

 

SSL sertifikat 1
Primer sajta bez SSL sertifikata

 

SSL Sertifikat 2
Primer sajta sa SSL sertifikatom

 

Ono što dodatno otežava celu priču ako nemate SSL sertifikat je to da Google automatski snižava status vašeg sajta na Google pretragama. Zašto? Zato što se sajtovi koji počinju sa HTTP prefiksom, automatski niže kotiraju na pretraživaču od sajtova opremljenih SSL sertifikatom koji počinje sa prefiksom HTTPS.

Ovo je urađeno od strane Google-a kako bi na vrhu pretrage bili vidljivi prvenstveno bezbedni sajtovi a tek onda tzv “nebezbedni”. Time pretraga na Google postaje dosta relevantnija i sigurnija.

Zaključak

Do skora su SSL sertifikati bili bitni samo za one sajtove koji su imali neku vrstu prodaje na internetu jer su se na njima ostavljali podaci o kupcima i njihovim kreditnim karticama. Danas, u svetlu već čuvenog “curenja” podataka, učestalih krađa informacija i njihove trgovine, bitno je čime god da se bavite, da vaš sajt bude zaštićen i identifikovan sa SSL sertifikatom, ako ni zbog čega drugog, onda zbog rezultata pretrage na google-u. Nemojte zaboraviti ni vrlo važnu činjenicu a to je kako se posetilac vašeg sajta oseća dok lista vaš sajt. Da li će se osećati sigurno ako pored imena vašeg sajta stoji ikonica da sajt nije siguran?

S obzirom da postoji više vrsta sertifikata, od onih besplatnih do onih koji koštaju nekoliko stotina dolara, u sledećem postu možete saznati na koji način možete doći do besplatnog sertifikata koji je dovoljan za 90% sajtova danas na internetu a najverovatnije dovoljan i za vaš.

Ukoliko nalazite da je ovaj tekst koristan, slobodno ga podelite sa drugima, a u komentarima možete izneti svoje viđenje na ovu temu, ukoliko to želite.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top