fbpx
Milan Vugdragović

Milan Vugdragović

Razlika između posta i stranice na vašem websajtu

Primetili smo da korisnici vrlo često ne prepoznaju šta je razlika između posta i stranice na websajtu pa ću ovim tekstom pokušati da vam ukažem na najbitnije razlike između ova dva sadržaja. Svaki WordPress sajt dolazi sa ova dva različita sadržaja i bitno je da razumete razliku na pravi način, pogotovo što ćete vremenom i sami dodavati nove postove na vaš sajt, i to u BLOG sekciji.

Na oko deluje da se radi o istom tipu sadržaja ali razlike postoje i vrlo su važne. Često se postavlja pitanje zašto su vam potrebna oba sadržaja. Kada koristiti post? Kada koristiti novu stranicu? U ovom postu ću pokušati da vam što je moguće jednostavnije objasnim razliku.

Postovi

Ako vaš websajt ima blog, tada ćete najčešće koristiti post kao vrstu novog sadržaja na sajtu. Postovi su sadržaji na sajtu koji se listaju hronološkim redom na glavnoj BLOG stranici. Oni se obično automatski ređaju tako da najnoviji post bude na vrhu spiska a najstariji na dnu liste. To znači da su vaši postovi vremenski definisani. Svaki post ima unet svoj datum objavljivanja i ime autora. Stariji postovi se čuvaju po arhivama koje se kasnije organizuju po mesecima i godinama. Kako post postaje stariji, korisnik mora više da “kopa” po blogu kako bi došao do njega. Postove takođe možete da organizujete po kategorijama i tagovima ali o tome će biti reči u posebnim tekstovima.

Stranice

Stranice su, u stvari, stalan sadržaj na vašem sajtu. To su stranice koje pre svega predstavljaju vaše polje stručnosti, predstavljaju vaš proizvod, stranica “o nama“, “kontakt” i slične. Stranice nisu, za razliku od postova, vremenski definisane. Na primer, vaša stranica “O nama” nije vremenski definisana i uvek će biti vidljiva na sajtu. Naravno, to ne znači da vi ne možete da je menjate ili čak i obrišete ako hoćete, ali to nema nikakve veze sa vremenom kada ste je kreirali. Stranice se obično ne dele na socijalnim mrežama i najčešće i nemaju namešten plugin koji bi to omogućio, bar ne direktno. Ne želite da posetioci mogu da komentarišu vaše statične stranice jer se tu obično nalazi prezentacija vas, vašeg posla, proizvoda i tako dalje…

Za razliku od postova, stranice mogu hijerarhijski da se odrede. To znači da možete da kreirate stranicu a zatim da kreirate i podstranice ispod glavne strane i da ih poređate po redu kako vi želite.

Stranice takođe mogu da se, svaka pojedinačno, prilagode vašim potreba pa da na primer jedna bude u službi galerije slika, druga da bude neka vrsta kontakt forme, treća vaš portfolio i svaka od njih može da izgleda potpuno drugačije. Kod postova, više manje sve je isto. Tip stranice sa postom će uvek biti isti.

Ključne razlike

Sve ključne razlike koje ću navesti dole, naravno, imaju svoje izuzetke. Uz pomoć različitih plugin-ova, oba ova sadržaja se mogu znatno promeniti ali to obično zahteva malo više umeća. A vama kao korisniku ključan treba da bude kvalitet sadržaja koji postujete a da pritom ne gubite previše vremena na tehničke detalje.

Dole možete naći uobičajene razlike između posta i stranice:

razlika između posta i stranice– postovi su vremenski definisani dok stranice to nisu
– postovi su pogodni za deljenje na socijalnim mrežama dok stranice to obično nisu
– postove možete da odredite po kategorijama a a redosled stranica se određuje hijerarhijski
– stranice se mogu dodatno potpuno vizuelno i upotrebno izmeniti dok postovi generalno ne mogu

Zaključak

Postovi i stranice su dva različita sadržaja i oba su jako bitna za optimizaciju sajta. Ranije, stranice i ponuda na njima su bile glavni izvor dobre optimizacije sajta za pretraživače dok danas primat polako preuzimaju kvalitetni i dobro optimizovani sadržaji na blogu. Poenta je da stranice treba uraditi kvalitetno i dobro ih optimizovati jer to radite, u suštini samo jednom i to je ono što mi i radimo za naše klijente u okviru naše ponude za kreiranje sajta.

Drugi deo priče su postovi i sam kreativni deo vas koji pišete tekstove za vaš blog. Sam tekst i vrednost koju dajete sa tim tekstom je, naravno važna, ali isto tako je jako bitno i da takav tekst sadrži ključne reči koje su bitne za vašu temu kao i da su vam, kad god je moguće, tekstovi interno povezani takozvanim internim linkovima. To je deo koji mi za vas radimo prilikom inicijalnog postavljanja sajta u rad ali isto tako vam obezbeđujemo kompletnu obuku nakon završetka sajta kako bi ste mogli sami da nastavite da pišete svoje tekstove na pravilan način. Cilj je da tekstovi budu interesantniji čitaocima što će, u konačnici, dovesti vaš sajt visoko na pretragama u pretraživačima.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top