fbpx
Milan Vugdragović

Milan Vugdragović

Video klipovi u vašem postu… Zašto i kako…

Video klipovi u vašem postu

U ovom prvom postu u kome ću se baviti edukacijom, pokušaću svim početnicima koji imaju svoj sajt ili će ga uskoro imati da ukažem na koristi koje mogu imati ako ubace video u svoj post na sajtu kao i kako to da urade. S obzirom da svi naši korisnici dobijaju uputstvo kako samostalno da uređuju svoje postove na sajtu, ovo se može smatrati nadogradnjom te obuke. Za sve vas koji još uvek niste naši korisnici, ovo svakako može biti jako koristan tekst.

Kao početnicima, ubacivanje videa u vaš post može da deluje jako teško ali iskreno, ovo je zaista daleko od istine. Činjenica je da je dodavanje videa u vaš post izuzetno lak postupak i u ovom postu ću vam pokazati kako to da uradite, korak po korak. Krenućemo prvo sa malo statistike…

Statistika o video sadržaju na sajtovima

I u našoj obuci za samostalno uređivanje sadržaja na sajtu kao i od mnogih drugih eksperata, verovatno ste čuli da je dovoljno da se optimizuju slike i tekst za SEO (Search Engine Optimization), da dobro istražite i postavite ključnu reč i da ćete na taj način lako doći na vrh pretrage u Google-u za zadatu ključnu reč. To radi. To nije ništa novo.

Zašto bi ste onda uključivali video zapise u svoje postove? Evo nekoliko razloga zašto…

⦁ Na You Tube-u, korisnici u proseku gledaju oko 5 milijardi videa dnevno
⦁ Isto tako, na Facebook-u se odgleda oko 100 miliona sati videa dnevno
⦁ 82% korisnika Twitter-a redovno prati videe na ovoj platformi
⦁ Prosečan korisnik na netu potroši 88% svog vremena više na video zapise nego na tekstualne sadržaje
⦁ Više od 70% marketing profesionalaca aktivno optimizuje video zapis za SEO jer je po mnogima, posle Google, You Tube drugi najveći pretraživač na svetu (neki kažu da je čak i pretekao Google).
⦁ Ukoliko koristite e-mail marketing, 3 puta više korisnika klikne na link u mailu ako vodi ka video zapisu ili ako se se video zapis nalazi u mailu…
⦁ Ako dodate video na svoju naslovnu stranu, porast prodaje se po nekim procenama diže čak za 80%
⦁ Ukoliko se bavite nekim holističkim poslom i radite direktno sa raznim kllijentima, dajete personalnu notu vašem sajtu jer posetilac sada zaista može da vas čuje i vidi… Za njega prestajete da budete “nepoznata” osoba koja se nalazi iza imena i slika sa sajta.

Pomenuta statistika govori vrlo jako u prilog činjenici da su video klipovi na vašem sajtu više nego dobra ideja. Statistika takođe kaže da nikad nije bilo bolje vreme za ubacivanje videa na vaš sajt. Statistika je jedno i često i kaže nešto a i ne kaže ništa… ili ako zanemarimo statistiku, pokušaću da vam ukažem na neke prednosti ubacivanja video klipova na sajt.

Prednosti video marketinga

Mnogobrojne su prednosti video klipova na vašem sajtu a ovde možete pronaći samo deo njih…

⦁ Povećavaju, tzv “brand awareness”… odnosno “svest o brendu” koji izgrađujete svojim sajtom. Verovali ili, ovaj video je samo 2 dana od objavljivanja doneo 12000 porudžbina svojim vlasnicima. Četiri godine kasnije je čuveni Unilever kupio ovu kompaniju za neverovatnih milijardu dolara u kešu.
⦁ Video klipovi vam pomažu da dođete do više korisnika. You Tube i druge socijalne mreže aktivno forsiraju video zapise što vam automatski može dovesti više korisnika usluga.
⦁ Video zapisom mnogo jasnije možete da opišete svoj proizvod ili uslugu.
⦁ Video klipovi drastično poboljšavaju vaš status u rezultatima pretraga. Imate šansu skoro 50 puta veću da se nađete na prvoj stranici Google-a ako na svom sajtu imate dobro optimizovan video zapis.
⦁ Kao što sam gore u statistici nešto slično napisao, video klipovi grade emocionalnu povezanost vas i vaših korisnika s obzirom da kroz video imate mogućnost da iskažete emocije.
⦁ Uz ostali sadržaj na sajtu, video klipovi obogaćuju korisnički doživljaj na vašem sajtu.

Bez ikakve sumnje, video klipovi mogu samo da doprinesu rastu vašeg posla i količini poseta na vašem sajtu. Iz svih ovih razloga, vrlo je važno pratiti ovaj trend kako bi ste bili ispred konkurencije.
Svakako, ukoliko pretpostavimo da ste snimili već do sada ili planirate da snimate svoje video klipove na You Tube-u a pritom imate ili planirate da imate svoj sajt, važan korak je da znate kako da ih ubacite u svoj post.

Kako dodati video klip u svoj post

Za dodavanje video klipa u post nije potreban nikakav poseban dodatak već sam WordPress ima tu funkciju implementiranu tako da svako bez velike muke ovo može da uradi.
Poći ću od pretpostavke da ste već snimili i upload-ovali neki video na You Tube (ili samo želite da na svom sajtu podelite neki video od nekog drugog korisnika). U svakom slučaju, prvo što trebate da uradite je da odete na You Tube i nađete video koji želite da postavite na svom sajtu.
Kopirajte link iz browser-a kao što je prikazano na slici ispod…

Video klipovi

Link video zapisa izgleda otprilike ovako…

https://www.youtube.com/watch?v=usnOdQxYsRI&t=

Sledeće što treba da uradite je da odete na post u koji želite da dodate video zapis ili da krenete sa kreiranjem novog posta (Posts- Add New).

Video klipovi

E sad, postoje dve varijante dodavanja/menjanja stranice, koristeći Gutenberg blokove i koristeći Classic Editor. S obzirom da mi radimo prvenstveno sa Classic Editor-om, prvo ću vam pokazati tu proceduru a nakon toga isti proces koristeći Gutenberg blokove.

Dodavanje videa na stranicu koristeći Classic Editor

Svakako uz video se obično doda neki tekst, naslov, tagovi, kategorije… Pretpostavićemo da sve to već imate postavljeno ili da znate da uradite taj deo posla pa ću preskočiti taj deo.

Dakle, pozicioniramo kursor tamo gde želimo da se pojavi video na stranici i kliknite na dugme u gornjem delu ekrana “Add Media”

Video kilpovi

 

Zatim idite na link “Insert from URL” koji se nalazi u levom delu ekrana…

websajt

 

Zatim, paste-ujte link koji ste prethodno uzeli sa YouTube-a a koji bi trebalo da se prikazuje u vašem postu, u prazno polje. Odmah bi trebalo da se pojavi naslovna strana videa ispod linka. Kliknite na dugme “Insert into post” na dnu strane.

Izrada websajta

 

Video će biti dodat u post.
web dizajn

 

Dodavanje videa na stranicu koristeći Gutenberg Block

Dodavanje videa na stranicu koristeći Gutenberg blokove je takođe vrlo jednostavno. Stavite kursor tamo gde želite da se pojavi video i kliknite na mali znak + označen na slici dole.

Video kllipovi

Kad se otvori panel, idite na opciju “Common Blocks” i izaberite “Video” kao što je obeleženo na donjim slikama.

Video klipovi

Video klipovi

Kliknite na dugme “Insert from URL”, paste-ujte link koji ste prethodno iskopirali sa You Tube-a i kliknite na dugme “Apply”.

Video klipovi

I to je to. Ostaje vam da popunite ostatak stranice po želji i kad ste spremni samo kliknite na dugme Publish i to je to.

Video klipovi

 

Zaključak

Dodavanje videa u WordPress sajt je zaista lak posao a donosi jako puno benefita, kako vlasnicima sajtova tako i korisnicima jer se poboljšava korisničko iskustvo na sajtu.
Možda ste primetili a možda i ne… ja sam u ovom video preporučivao da se prikaže video koji se nalazi na nekom od servisa posvećen video sadržajima (pominjali smo You Tube ali to može da bude bilo koji drugi video servis kao što su Vimeo, Twitch, Vime, Wistia i mnogi drugi).

Zašto je to tako? Zašto jednostavno ne bi smo upload-ovali video na hosting na kome se nalazi sajt i odatle postavili video kao što to radimo sa slikama?
Ako ste relativno novi sa sajtom ili tek počinjete, velika je verovatnoća da koristite neki od share-ovanih hostinga koji je domaćin vašem sajtu. Iako se ti hostinzi često reklamiraju da imate “neograničene resurse” (prostor na disku, broj sajtova i slično), u praksi to nije baš tako. Iako vas hosting kompanije najčešće ne ograničavaju direktno, poenta je u tome da “share-ovani hosting” u stvari znači da se vaš sajt nalazi na nekom serveru sa još ko zna koliko drugih sajtova. I svi ti sajtovi koriste resurse tog jednog servera (memoriju, prostor na disku, protok i tako dalje). Znači, prostor je ipak limitiran kao i memorija koja se koristi. Ako stavi video, pogotovo neki veći direktno na hosting, velika je mogućnost da će vam sajt “pući” ako dođe do veće količine saobraćaja ka vašem sajtu.

Upload videa direktno na vaš hosting nalog, takođe znači da gubite sav saobraćaj koji bi vam inače došao na You Tube kanal. Ako se video nalazi na Youtube a video se pušta na sajtu, broj pregleda na YouTube-u će takođe rasti iako posetioci gledaju sajt na vašem sajtu. Ako još na kanalu sa videom stoji i link ka vašem sajtu, dobijate i još jedan dragoceni “backlink” koji puno znači za besplatan saobraćaj ka vašem sajtu.

Naravno, ako vaš video ima dosta poseta, možete nešto zaraditi čak i od reklama koje bi se pojavljivale na vašem videu na Youtube. Postavljanjem na hosting, nemate ovaj benefit.

Ovo je samo moje mišljenje. Vi svakako možete ostaviti video i direktno na sajt koristeći “Media library”. Samo budite sigurni da imate dovoljno resursa za ovaj proces.
Ukoliko imate problema da dodate video na svoj sajt, slobodno pišite u komentaru. Takođe, ako imate neka dodatna pitanja ili mislite da sam nešto izostavio iz ovog uputstva a mislite da bi trebalo da se tu nađe, takođe vas molim da to podelite sa nama u komentarima ispod.

Ukoliko smatrate ovaj tekst korisnim, slobodno ga podelite sa prijateljima.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top