fbpx
Milan Vugdragović

Milan Vugdragović

Razlika između domena i hostinga – detaljno objašnjenje za početnike

Razlika između domena i hostinga je nešto što smo primetili da mnogi ne razumeju na najbolji način Kada nam se neko obrati za izradu websajta, prvo što primetimo je da klijenti, uglavnom nisu svesni šta je tačno potrebno kako bi se jedan websajt napravio. Uglavnom misle da je dovoljno da plate za izradu sajta i da ta cena uključuje sve ostalo što prati jedan sajt. Pri pomenu domena i hostinga, početnici često nisu u stanju, pogotovo ako nisu tehnički potkovani, da razumeju o čemu se tačno radi. Iz tog našeg iskustva, nastala je potreba da na našem blogu napišemo jedan tekst na tu temu kako bi svakom bilo jasno, šta osim samog kreiranja sajta, čini jedan websajt.

Šta je domensko ime?

Domensko ime je adresa vašeg sajta koju vaši potencijalni korisnici kucaju u popularnim pretraživačima (Chrome, FireFox, Internet Explorer, Safari…) kako bi posetili vaš websajt. Drugim rečima, ako je vaš sajt kuća, onda je domensko ime adresa vaše kuće. Probaću to detaljnije da vam objasnim….

Kao što već znate ili ne znate, internet je u stvari jedna ogromna mreža međusobno povezanih računara. Kako bi se svaki računar lako identifikovao na toj mreži, svaki kompjuter dobija svoju seriju brojeva koja se zove IP adresa. IP adresa je kombinacija brojeva razdvojenih tačkama. Na primer:

107.6.153.210 Razlika između domena i hostinga

Naravno postoji i tu više vrsta IP adresa, ali to vam nije važno u ovom trenutku i u ovom tekstu se neću baviti sa tom temom.

Računari, naravno, nemaju problem da zapamte ove brojeve i da ih prepoznaju. Nama, korisnicima, ovo je praktično nemoguće jer ne postoji način da možemo da zapamtimo adrese svih sajtova koje koristimo ili planiramo da posetimo. Kako bi se ovaj problem rešio, izmišljena su domenska imena. Domensko ime sadrži reči koje su nama lako pamtljive i zato su nam zgodne za korišćenje.
Dakle, kao što to već znate, danas da bi otišli do nekog sajta, ne morate da znate niti da kucate njegovu adresu, već je dovoljno da otkucate njegovo domensko ime i da se nađete tamo. Na primer, websajtpomeri.com.

Šta je Web Hosting?

Web Hosting, ili skraćeno, hosting je mesto gde se fizički smeštaju svi fajlovi koji čine vaš sajt živim. U onoj prvoj analogiji, rekli smo da je domen adresa vaše kuće, a kuća je u stvari hosting. Tu je vaš sajt smešten. Svi sajtovi na svetu moraju da budu smešteni na nekom hostingu, tj. na računaru neke kompanije koja se bavi ovim poslom.

Razlika između domena i hostinga
Izgled data centra kompanije GreenGeeks

Kada neko unese ime vašeg sajta (domensko ime), to ime se “prevodi” u IP adresu računara vašeg hosting provajdera. Na tom računaru se nalaze vaši fajlovi i ti fajlovi se odatle prosleđuju na vaš pretraživač koji koristite kako bi ste pristupili traženom sajtu. To je, u suštini, ceo princip rada.

Hosting provajderi su kompanije koje su specijalizovane za smeštanje i čuvanje web sajtova. O tome će biti reči više u zasebnom postu.

Jedno bez drugog ne ide…

Razlika između domena i hostinga je, zaključuje se iz gore navedenog, je upravo u tome da su domensko ime i web hosting dva različita servisa. Oni moraju da rade zajedno kako bi vaš sajt postojao. Bez domenskog imena, ne bi bilo moguće da bilo ko nađe vaš sajt i dođe do njega, a bez web hostinga, sajt ne bi mogao da se napravi. Dakle, kako bi ste dobili svoj web sajt, morate imati i domen i hosting.
Kupovina samog domenskog imena vam samo daje pravo da to ime koristite za određeni period vremena (obično je to jedna godina, posle se to obnavlja ako želite).

Takođe, potreban vam je i web hosting kako bi ste i smestili web sajt na njega. Nakon što se kupi hosting, mora se izvršiti konfigurisanje samog domena (unose se podaci o tzv name serverima) kako bi to izabrano domensko ime upućivalo korisnike na mesto gde je smešten sajt, tj. na računar hosting provajdera.

Naravno, uvek možete kupiti domen i hosting od istog provajdera i u tom slučaju ta dodatna radnja nije potrebna. Domensko ime obično košta oko 15$ godišnje a mesečni najam web hostinga se kreće od od 6-7$ mesečno pa na više i obično se zakupljuje na minimalni period od godinu dana.

Razlika između domena i hostingaKada krećete sa svojim prvi sajtom, ovo može da zvuči previše. Na sreću, postoji nekoliko zaista dobrih hosting kompanija koje uz svoj hosting, za nove korisnike nude i popust na godišnji hosting a uz to daju i besplatni domen tako da se ta cifra može smanjiti na daleko razumniju meru.

Mi sarađujemo sa nekoliko hosting provajdera i naša preporuka za ovu opciju ide na nekoliko provajdera sa kojima smo već imali jako lepa iskustva.

Od skoro smo sve naše sajtove prebacili na GreenGeeks provajdera koji nudi i popust za hosting i besplatni domen za sve nove korisnike. Takođe, naša preporuka ide i jednom odličnom domaćem provajderu, Oblak Hostu, kompaniji koja nudi odličnu uslugu na serverima lociranim u Nemačkoj. Koji god od ova 2 hosting provajdera izaberete, nećete pogrešiti. Za one koji žele jeftinija rešenja, naša preporuka ide još jednom domaćem provajderu, Plus Hosting-u gde hosting sa besplatnim .rs domenom možete dobiti po zaista neverovatno povoljnim uslovima.

Naravno, domen i hosting ne morate kupiti u istoj kompaniji. Ako želite da kupite samo domen (a kasnije hosting kod nekog drugoga) i to možete uraditi bez ikakvih problema. Samo je potrebno nakon kupovine domena, u podešavanjima namestiti već ranije pomenute name servere da upućuju na hosting provajdera gde ste kupili hosting. Naravno, ovde mi možemo da vam pomognemo ako je potrebno. Ako kupujete domen i hosting zajedno, o ovom podešavanju ne morate da brinete.

Domen je najbolje kupiti od neke od najpoznatijih kompanija kao što su GoDaddy ili Namecheap (zaista najjeftiniji domen).

Da li se moj sajt može prebaciti iz jedne u drugu kompaniju bez promene domena?

Da, naravno. Kada platite domensko ime, vi ga posedujete i uvek možete da promenite potrebna podešavanja kad god hoćete. Na primer, kupili ste hosting i domen kod GoDaddy-ja i sada želite da pređete kod GreenGeeks-a, na primer (ovo je bio naš slučaj). Sajt, ili više njih, možete jednostavno prebaciti sa jednog na drugi hosting jednostavno kopirajući fajlove koji čine sajt. Nakon toga, potrebno je samo promeniti name servere u podešavanjima domena na novi hosting i to je to. U većini slučajeva, novi hosting provajder će prebacivanje podataka izvršiti za vas potpuno besplatno a mi smo, naravno, tu da vam asistiramo u potrebnoj komunikaciji.

Iskreno se nadam da vam je ovaj post pomogao da naučite i shvatite šta je razlika između domena i hostinga. Iako vam neke opisane radnje u tekstu možda deluju komplikovano, uveravam vas da je u suštini sve vrlo jednostavno ali bez obzira na sve, ukoliko postanete ili ste već naš klijent, mi vam u svakoj potrebnoj operaciji asistiramo potpuno besplatno.

Ako vam se dopao ovaj post i smatrate ga korisnim, slobodno ga podelite kako bi i drugi početnici mogli da imaju koristi od njega.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top